Kan iedereen een hoge bloeddruk krijgen?

By | 15 juni, 2012

In principe kan iedereen een hoge bloeddruk krijgen, al lijkt het in bepaalde families meer voor te komen dan bij andere. Erfelijke aanleg speelt dan ook zeker een rol.

Hoge bloeddruk kan op elke leeftijd voorkomen, maar naarmate mensen ouder worden, neemt de kans daarop toe. Tot 55 jaar komt hoge bloeddruk meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Boven die leeftijd zijn juist de vrouwen in de meerderheid. Dit heeft voor een deel te maken met de overgang. De vrouwelijke geslachtshormonen beschermen vrouwen tegen hart- en vaatziekten. De beschermende werking van hormonen valt na de overgang weg. Bovendien worden veel vrouwen na de overgang zwaarder, wat kan leiden tot een verhoging van de bloeddruk. Hierdoor wordt de kan op hart- vaatziekten nog groter.

Ook mensen die op jongere leeftijd al een wat hogere bloeddruk hebben dan hun leeftijdgenoten, kunnen op oudere leeftijd eerder een te hoge bloeddruk krijgen.

2 thoughts on “Kan iedereen een hoge bloeddruk krijgen?

  1. Hebron

    Tijdens mijn vakantie heb ik tot drie keer duiziligheid gehad. Een geval bij het opstaan om 3 uur ‘s nachts om naar het toilet te gaan, en andere keer bij het inslapen en een andere keer ‘s morgens na een nachtrust. Bloeddruk verschillende dagen en tijden varierde van 150-110-90 tot 160-113-100. Terug thuis ben ik naar de dokter geweest en ben doorverwezen naar een cardioloog. Bloeddruk 1/7 om 7.48 am 160-117-79 en op 1/7 0m 09.05 -176-113-84. Ik gebruik al enige tijd Betalox 50mg/ Wat raad u mij aan? Afspraak met cardioloog den 27/7> Wat kan ik doen om mijn bloeddruk te verlagen. Bedankt, Hebron

  2. admin Post author

    @ Hebron, als u in afwachting van de afspraak met uw cardioloog onzeker bent, raad ik u aan contact op te nemen met uw huisarts om dit te bespreken.

Comments are closed.