Handje drop jaagt bloeddruk al op

By | 26 september, 2012

Dat het eten van flinke hoeveelheden drop kan leiden tot een stijging van de bloeddruk was bekend. Uit diverse onderzoeken uit Zweden en IJsland blijkt nu echter dat je daar niet eens zo’n dropverslaafde voor hoeft te zijn: slechts een handvol dropjes per dag veroorzaakt na twee weken al een duidelijk meetbare stijging van de bloeddruk.

Dit meldt het laatste nummer van het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Human Hypertension, een uitgave van het gezaghebbende blad Nature. Wetenschappers van universiteitsziekenhuizen in Reykjavik en Göteborg onderzochten bij gezonde vrijwilligers het effect van het eten van 50 tot 200 gram drop per dag, gedurende twee tot vier weken. De bloeddruk werd steeds vlak voor, tijdens en na de dropconsumptie gemeten.

Uit de studie bleek dat de mate van bloeddrukstijging een lineair verband hield met de hoeveelheid drop die werd genuttigd. Er blijkt al bij een hoeveelheid van 50 gram drop per dag [niet meer dan een bescheiden rolletje] sprake is van een licht verhoogde bloeddruk.

Glycyrrhetinic zuur, het bloeddrukverhogende bestand deel van drop, komt overigens ook voor in tal van andere producten zoals thee, kauwgom, oliën en pruimtabak.

3 thoughts on “Handje drop jaagt bloeddruk al op

 1. Putoris

  Dat het eten van drop kan leiden tot stijging van bloeddruk kan ik begrijpen. Als steiging met EI geschreven wordt kan mijn bloeddruk ook van stijgen.

 2. b.v.luin

  waarom nog steeds op de website te vinden : ‘steiging’i.p.v. stijging?
  zag dat er al een leuke opmerking over was gemaakt – eind oktober.
  corrigeren s.v.p.

 3. admin Post author

  @ Putoris & b.v.luin

  Bedankt voor de melding. Er zat inderdaad een slordige fout in het artikel.

Comments are closed.